Hatha-Yogales

Op dit moment worden er 2 soorten lessen gegeven bij Yoganouk. De dynamische les is gericht op beweging en kracht. De rustgevende les is meer gericht op balans en, de naam zegt het al, rust/ontspanning.

Rustgevende les

Deze yogales is geschikt voor jong en oud, voor mensen met en zonder lichamelijke klachten. De naam zegt het al, de focus ligt hier op rust. Er wordt de tijd genomen voor de houdingen die zittend, liggend of staand zijn. Ook wordt er veel aandacht besteed aan de ademhaling, de ademhaling zorgt voor verzachting in het lichaam. Zo kan je lichaam vanuit ontspanning bewegen en niets forceren. Er is tijd tussen de houdingen om “na te voelen”. Bij deze lessen kun je weer in harmonie komen met je lichaam.

De rustgevende les duurt 60 minuten, na de les is er thee en tijd om na te kletsen.

Dynamische les

Deze yogales is niet geschikt voor mensen met hoge bloedruk, rug, knie, pols, enkel en/of hartklachten. In de dynamische lessen variëren de oefeningen tussen rustige, statische houdingen en krachtige, bewegende houdingen. Soms bestaat een les uit een serie van houdingen die synchroon gaan met de ademhaling en een andere keer juist losse houdingen gericht op het sterker maken of verlengen van bepaalde spiergroepen. Maar ook in de dynamische les staat evenwicht en ontspanning centraal.

De les duurt 60 minuten. Na de les is er thee en tijd om na te kletsen.

afbeelding Yogalessen

De docent: Anouk

Hoi! Ik ben Anouk, de oprichter van Yoganouk.  Van jongs af aan heb ik yoga van dichtbij meegemaakt, mijn moeder geeft namelijk mijn hele leven al yogales! Zelf was ik er niet direct dol op,  maar na langere tijd over de wereld rond gezwerfd te hebben kwam ik toch steeds vaker in contact met yoga en meditatie en was het effect van yoga steeds beter voelbaar. Daardoor ben ik in 2014 begonnen aan de 4 jarige opleiding tot yogadocente aan de YAN (Yoga Academie Nederland).

In eerst instantie was de opleiding voor mij alleen om meer kennis en verdieping te verkrijgen en niet per se om les te geven, maar een jaar later begon het toch te kriebelen en ben ik begonnen met les geven aan vrienden. Het was zo ontzettend leuk en leerzaam om te doen, dat ik steeds meer zin kreeg om een yogastudio op te richten. Door een samenloop van leuke omstandigheden werd mijn droom al snel verwezenlijkt, 16 januari 2017 mocht ik mijn eigen yogastudio openen in het centrum van Groningen!!

Het leuke aan yoga lessen geven, vind ik, is dat je rust en ruimte kan creëren in een tijd waar alles steeds sneller en beter moet. Je kan mensen opnieuw laten verbinden met hun lichaam en geest. Elke les is verschillend en leert je nieuwe dingen over jezelf en over anderen. Je raakt nooit uitgeleerd! Elk moment is anders omdat het lichaam en de geest constant in verandering zijn.

Door yoga te beoefenen kan je leren om niet meer vast te houden aan de concepten over het verleden en de toekomst en te genieten van elke verandering in en om je heen, zonder oordeel.

afbeelding Yogalessen

Na het afronden van de yoga opleiding in 2018 ben ik begonnen aan de 3-jarige opleiding Boeddhistische Psychologie aan het Mind Only instituut, om meer begrip en inzicht te krijgen in de werking van de geest. Sinds 2021 wordt er, onder begeleiding van leerlingen van Cuong Lu (Thien traditie, leerling van Thich Nhat Hanh en oprichter van Mind Only) samen gemediteerd als Sangha in de yogastudio.

Naast de yogalessen en meditatie ochtenden blijf ik mij verdiepen en specialiseren op het vlak van yoga en Boeddhisme door cursussen en retraites te volgen bij verschillende leraren.  En als je goed kijkt zie je; dat eigenlijk het hele leven, de natuur en de mensen om je heen een fantastische leerschool zijn!

Hopelijk zie ik je eens aan de Rodeweg!