Sangha Meditatie

Meditatie kent zijn oorsprong, net als Yoga, in het hindoeïsme in India. Later, door het verspreiden van het Boeddhisme door Aziatische landen, zijn er verschillende vormen van meditatie en Boeddhistische stromingen ontstaan. Uiteindelijk allemaal met hetzelfde doel; inzicht. Inzicht in het leven, lijden en geluk, waardoor men verlichting bereikte.

Simpel uitgelegd betekend mediteren 'niets doen`. Je zit en er komen gedachtes, gevoelens of vragen omhoog. Afhankelijk van hoe je dag was kan het gaan over taken die je nog moet afmaken, de leuke vakantie die je had of de ruzie met je partner.

De mooie oefening van mediteren is dat je er niks mee hoeft te doen. De gedachtes en gevoelens zijn er wel, maar je gaat zien dat het niet de complete waarheid is. Je leert dat jij en ook je omgeving meer zijn dan alleen die gedachte op dat moment. Je bent meer dan je denken en veel stabieler dan je denkt.

Afbeelding mind only sangha

Sangha

Door samen in stilte te zitten, krijg je de kans om te kijken en te begrijpen wat er in jezelf gebeurt. Je gaat vrijer leven doordat je minder gehecht raakt aan je gedachtes. En als prettige bijkomstigheid ontstaat er meer ruimte en rust.

Dit samen oefenen wordt een Sangha genoemd; de Sangha is een veilige omgeving waar je jouw vragen en gedachtes kan delen zonder onderbroken te worden en waar je naar elkaar leert luisteren zonder oordelen.

De wortels van deze Sangha komen vanuit het Vietnamees Zen Boeddhisme, waar de vorm 'Engaged Buddhism' uit is ontstaan. Onze leraar is Cuong Lu, oprichter van het Mind Only instituut en leerling van Thich Nhat Hanh.

Samen mediteren

Het half uur in stilte zitten zorgt ervoor dat je vertraagt en duidelijker in beeld krijgt wat er in je denken gebeurt. Dit kan op een kussen, meditatie­bankje of stoel.

Het lopen leert je om met aandacht te lopen en dus een handeling uit te voeren. Zodat je niet alleen zittend op een kussen mindfull (of juist mindless) kan zijn, maar ook daarbuiten.

Het delen begint soms met een kleine inleiding. Iedereen mag delen, maar alleen luisteren mag natuurlijk ook! Luisteren is eigenlijk ook delen ;-) Er wordt niet gereageerd op het delen van de ander.

We eindigen met een korte stilte, zodat je alles wat er gedeeld is weer los kan laten.

Wanneer: om de week op zondag van 09:00 tot 10:15 uur.
Kosten: € 2,50 per keer (voor het gebruik van de ruimte en thee).

Aanmelden voor een meditatie­sessie kan via de pagina Proefles