Yoga komt oorspronkelijk uit India en betekent “vereniging”, “beheersing” in het Sanskriet. Door Patanjali wordt yoga uitgelegd als het stilleggen van de wervelingen van de geest. Door de beheersing van je lichaam, geest en gedachtegolven (de wervelingen) creëer je de ruimte om veel meer te ervaren dan alleen je eigen bewustzijn, het verenigt je met alles.

Wat is yoga

Fundamenteel was yoga een methode/leefwijze, om tot geestelijke vereniging te komen met een Godheid, ook wel de Werkelijkheid. Als je dat had bereikt was je in toestand van volmaakte yoga. Daar kwamen weinig asana’s (houdingen) in voor. De bekendste asana, ook nu nog, was de lotushouding. Door de zittende houding met een sterke rechte rug bleef men alert, stabiel en toch volkomen ontspannen, om zo de geest te kalmeren en te mediteren. Pas later zijn de verschillende yoga stijlen gekomen, en gelukkig maar, want voor langere tijd stil zitten is niet voor iedereen weggelegd.

Het lichaam wordt bij yoga dus niet gezien als een op zichzelf staand iets, maar gaat uit van de verbinding tussen lichaam, geest en kosmos.

Afbeelding hatha yoga

Hatha Yoga

Uit het Sanskriet vertaald betekent “ha” zon, “tha” maan en “yoga” verenigen. Ofwel het verenigen/verbinden van tegengestelden. Tegengestelden die tegelijkertijd ook niet zonder elkaar kunnen: er is geen inademing zonder uitademing, geen ontspanning zonder aanspanning.

In een hatha yoga les wordt er veel aandacht geschonken aan het in balans brengen van de zogenoemde tegenstellingen:

  • Beweging – Rust
  • Binnen – Buiten
  • Mannelijk – Vrouwelijk
  • Inademing - Uitademing
  • Aanspanning – Ontspanning
afbeelding Hatha-Yoga

Yogalessen

Er zijn drie aspecten van hatha yoga die in ieder geval in elke les bij Yoganouk aan bod komen. Bij iedere les varieert het wel hoe lang ze aan bod komen.

1. Ademhalingsoefeningen

Alleen het bewust worden van de ademhaling is al een oefening op zich. Ook heb je bijvoorbeeld de volledige ademhaling. Bij deze oefening maak je gebruik van je hele long capaciteit en dus ook je hele middenrif. Dit zorgt voor een kalmere, diepere ademhaling waardoor je meer zuurstof in je bloed krijgt en het lichaam nieuwe energie geeft, maar ook je geest en gedachten tot rust brengt.

Afbeelding yogalessen

2. Lichaamshoudingen

Het beoefenen van de verschillende asana’s (lichaamshoudingen) heeft veel positieve uitwerkingen. Je leert naar je lichaam luisteren. Daarnaast bevorder je de afvoer van afvalstoffen en doorbloeding van je spieren en organen middels het aan- en ontspannen van verschillende spiergroepen. Je krijgt meer balans, niet alleen fysiek, ook mentaal zorgt het voor meer rust en zelfinzicht. En last but not least; regelmatige beoefening, als je wel respectvol naar je lichaam blijft natuurlijk, zorgt ook voor meer flexibiliteit in lichaam èn geest.

Afbeelding yogalessen

3. Ontspanning

Na inspanning is het makkelijker om te ontspannen, daarom is er altijd aan het einde van de les een geleide ontspanning of een ontspanning in stilte. Je begint met het bewust worden van je spieren, je hele lichaam langzaam verzachten, dat is de fysieke ontspanning. Je ademhaling word rustiger. Daarna worden je hoofd en gedachten ook rustiger en kom je in een mentale ontspanning. Je geeft jezelf eigenlijk een korte pauze/reset waarna je weer met een sterk lichaam en een heldere blik de dag of de avond in kan gaan!

Afbeelding yogalessen